HTML

Egy libkonzi naplója

Közélet egyéni szemmel, minden mennyiségben. A szubjektivitás garantált. Minden más kizárva.

Friss topikok

  • Paszternak: Cziffra úr, magácska ritkán ír, meg túlzásba sem viszi. Kár. Üdv, P. (2008.07.17. 00:43) Erdély a mi Koszovónk?
  • antal.daniel: Úgy tudom, hogy az ombudsman hivatalos neve az országgyűlési biztos, és nem pedig elnöki / királyi... (2007.07.08. 17:12) Csak így tovább, Elnök Úr!

Linkblog

2009.08.11. 11:27 cziffra plachta zasztava

Elment a Kádár – kor magyar hangja

Meghalt Cseh Tamás. Ilyenkor az ember fejében sok minden kavarog. Mostantól másképp fog szólni a Tangó, a Budapest, a Csönded vagyok és a többi. Mondhatnánk persze, hogy Cseh Tamás, az előadó, már a rendszerváltozással egy időben vált meghaladottá, orosz megfelelőjétől, Viszockijtól eltérően túlélte saját korát. Mondhatnánk, de nem lenne igazunk. Igaz persze, hogy ő a Kádár – kor keserédes szinkrontolmácsa volt, de a rendszerváltozás utáni két évtized érthetetlen és értelmezhetetlen az 1956 és 1989 közötti korszak pontos ismerete nélkül. Cseh Tamást még sokáig hallgatni fogjuk, hogy legalább megkíséreljük felfogni, honnan is rugaszkodtunk neki 1989-ben, s talán még azt is megértjük, mi romlott el útközben.
A Kádár – korszak tárgyi kultúrája mára már nincs velünk. A Cseh Tamás által megénekelt krakkói gyors napjainkban már nem több egy kultúrtörténeti fejezetnél. Ráadásul ma már Szlovákiában nem tudnánk átváltani koronára hatvanöt zlotyt. Ennyiben talán tényleg véget ért a rendszerváltozás. De Antoine és Desiré, Lee van Cleef és a többiek, megöregedve bár, még mindig itt vannak közöttünk. Arthur talán minden évben újraél egy évadot a pokolban. Amíg sokan jókat derülnek a Fábry - show Dizájn – centerében bemutatott ormótlan NDK-s háztartási gépeken, addig talán nem is gondolunk arra, hogy ezek az emberek csak a turmixgépet cserélték modernebbre, ők maguk mit sem változtak húsz év alatt.
Születtem Magyarországon, hatvanhat éves vagyok. Ha megszólalt volna az a két gitár, amely a művész betegsége óta szinte végig hallgatott, milyen dalt kísérhetett volna? Hogyan is folytathatta volna Cseh Tamás, ha önmaga helyett a generációját, meg az utána jövőket helyettesítette volna be? Valami itt korcsosul, hallhattuk a hetvenes években, kérdezném: száz év múlva, ki tud majd itt magyarul? Itt a felvidéki rész – hazában ez a kérdés talán még indokoltabb, mint odaát.
Cseh Tamás Bereményi Gézával alkotott elválaszthatatlan szerzőpárost. Kivételt képez az 1988-as lemez, amelynek szövegeit Csengey Dénes írta. Csengeyről ma már méltatlanul keveset beszélünk. Pedig most lenne időben, de nincsen idő rá. Csengey belehalt a rendszerváltozásba. Nem volt ideje, hogy igazán politikus legyen belőle, szerencséjére. Cseh Tamás nem mutatkozott pártszínekben, de azért láthattuk őt a Demokratikus Charta zászlóbontásán éppúgy, mint az emlékezetes Kossuth téri nagygyűlésen 2002 áprilisában. Ma már sokakat meglep ezt a kettőt egymás mellett látni, pedig nagyon egyszerű a válasz, ami összeköti őket: polgárnak lenni, így jelzők nélkül – ez önmagában kizárja a szélsőségekkel való bármilyen együttműködést. Cseh Tamástól eltérően persze sokan más utat jártak be. Ha nem lenne foglalt a fogalom, ide kívánkozna: az írástudók árulása. Igaz ők előbb haltak meg, mint Cseh Tamás, még akkor is, ha közülük sokan még ma is köztünk vannak.
A Kádár-kor magyar hangja egy polgár volt. Ezért szólnak olyan keserédesen azok a dalok. Légy ma gyerek, és játssz megint velem: az időre hályog tapadt, a tangó megint divat. Ugyanakkor nem kiragadott, hanem mélyen megélt jelen volt a hatvanas évek időszaka. Ó a régi, ó a Balaton, régi nyarakon. Lobogó fiatalság van ebben a dalban. De ezt a generációt már nem a fényes szellők fújják, távoli bölcsekre: Kafkára, Sartre-ra csodálkozik.
Cseh Tamás dalai többrétegűek, a kódfejtő jutalma a bizonyosság: a létezésnek tétje és értelme van. Még akkor is, ha nincsen más ebben a dalban, mint egy hőhullám harmadik napja.
 

Szólj hozzá!

Címkék: cseh gyász tamás


A bejegyzés trackback címe:

https://cziffra.blog.hu/api/trackback/id/tr491302425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása