HTML

Egy libkonzi naplója

Közélet egyéni szemmel, minden mennyiségben. A szubjektivitás garantált. Minden más kizárva.

Friss topikok

  • Paszternak: Cziffra úr, magácska ritkán ír, meg túlzásba sem viszi. Kár. Üdv, P. (2008.07.17. 00:43) Erdély a mi Koszovónk?
  • antal.daniel: Úgy tudom, hogy az ombudsman hivatalos neve az országgyűlési biztos, és nem pedig elnöki / királyi... (2007.07.08. 17:12) Csak így tovább, Elnök Úr!

Linkblog

2009.05.04. 18:52 cziffra plachta zasztava

Libabőrös – e a hatalom?

            Annak idején a capitoliumi ludak gágogása mentette meg Rómát a gallok pusztításától. A mai Magyarországon az a kérdés, lesz – e bátorsága a Bajnai – kormánynak keresztülvinni a lakosság széles rétegeit súlyosan érintő megszorító csomagot? Vajon elfogy - e a politikai akarat a népszerűségi mélypontján lévő Szocialista Párt parlamenti képviselőiből? Ha igen, a magyar politikai állatkertből gyorsan eltűnik a „hajdúbétes” liba. A közéleti fauna hívei egy ideig még vigasztalhatják magukat a sünkultusszal, majd, mint minden őrület, az is lecseng. Talán nem is olyan sokára Magyarországon helyükre kerülnek végre a dolgok!

            Minden józan számítás azt diktálta, hogy az előrehozott választás leginkább a kormányon lévő MSZP – nek állt volna érdekében: a válságkezelés terhét áttolta volna a minden bizonnyal nagy fölénnyel győztes Fideszre, a jövő ősszel esedékes önkormányzati választásokon a szocialisták már győzelemre esélyes pártként vehették volna fel a küzdelmet. Ehhez képest egy tragikomédiába fulladó miniszterelnök - jelölést követően felállították a szándékuk szerint szakértői jellegű Bajnai – kormányt.
            Vajon miért gondolják úgy a szocialisták, hogy a pozícióik az elkövetkező egy évben javulni fognak? Hiszen a válság hatásainak enyhítésére éppen most készülnek bevezetni a törzsszavazóikat is súlyosan érintő megszorításokat. Milyen logika indokolja a hatalomhoz, s egyben a garantált népszerűtlenséghez való görcsös ragaszkodást? A magyar baloldal szerintem maga sem tudja a választ. Pusztán csak a túlélésre játszik a stratégiai távlatokat régen szem elől vesztve.
            A magyar baloldal a rendszerváltozás óta talán még soha nem volt ennyire frusztrált, mint ezekben a hetekben. A miniszterelnök – jelölő kongresszuson elénekelt Internacionálé, a majálison az új pártelnök által meghirdetett „baloldali minimum”, mind az elveszített, feladott identitás visszaszerzésére tett kétségbeesett kísérletek. Persze annak is megvan a sajátos bája, amikor a luxus Audikkal a kongresszus helyszínére begördülnek az éhes proletárokért aggódó vezető pártmunkások. A biológiai óra pedig egyre kíméletlenebbül ketyeg a szocialisták felett. Az MSZP-hez közeli Szonda Ipsos szerint ma már csak minden tizenhetedik fiatal támogatja a baloldal legnagyobb pártját. Bizonyos körökben és életkorban „ciki” lett szocialistának lenni.  
            Aki szombaton délután kint járt a Városligetben, vagy a híradásokban figyelemmel követte a Fidesz EP – kampánynyitóját egy elszánt Orbán Viktort hallhatott, akinek kijárt a dicséret a francia kormányzó párt, az UMP főtitkárától is. Különös és egyben szívszorító érzés volt látni a Fidesz listáján Brüsszelbe készülő süketnéma jelölt jelbeszédét, amire a közönség a taps jeleivel válaszolt. Talán nem túlzok, ha azt mondom, valami felsejlett egy szolidárisabb, emberibb Magyarországból. Ezúttal az árpádsávos zászlók is otthon maradtak, igaz hiányoztak az európai uniós lobogók is – ez utóbbi a szervezők mulasztása is egyben. Persze, jól értjük a szimbolikus üzenetet, ez a választás, mint ahogy a pártelnöki beszéd is mutatta, a belpolitikáról szól.
            Ma úgy áll a helyzet, hogy a Fidesz, ha nem csinál semmit, akkor is nyer. Csepelen a vörös fellegvárban múlt vasárnap, jó eséllyel Pécsett a következő hétvégén és június 7-én az EP - választáson. Talán túlzóak a közvélemény - kutatások által mért adatok, talán nincs hetven százaléka a Fidesznek, de ha csak hatvan van, a magyar választási rendszerben egy majdani országgyűlési választáson az is elég a kétharmadhoz. Radikális változások előtt áll a magyar pártrendszer: úgy tűnik, egyedül a Fidesznek sikerül megőrizni nagypárti pozícióit, a szocialisták legalábbis rövidtávon, de lehet, hogy tartósan középpárttá süllyednek. A liberális elvek képviseletére a lejáratódott SZDSZ helyett a rokonszenves fiatalok által létrehozott Lehet Más a Politika vállalkozhat, remélhetőleg egy idő után parlamenti szerepben. A szép új világ árnyoldalát egyedül a morális és gazdasági válság farvizén megerősödő Jobbik jelentheti, amely ma már jól láthatóan a mérsékelt jobboldal legveszélyesebb politikai ellenfele lesz a közeljövőben.
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://cziffra.blog.hu/api/trackback/id/tr161102723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása