HTML

Egy libkonzi naplója

Közélet egyéni szemmel, minden mennyiségben. A szubjektivitás garantált. Minden más kizárva.

Friss topikok

  • Paszternak: Cziffra úr, magácska ritkán ír, meg túlzásba sem viszi. Kár. Üdv, P. (2008.07.17. 00:43) Erdély a mi Koszovónk?
  • antal.daniel: Úgy tudom, hogy az ombudsman hivatalos neve az országgyűlési biztos, és nem pedig elnöki / királyi... (2007.07.08. 17:12) Csak így tovább, Elnök Úr!

Linkblog

2009.02.22. 18:22 cziffra plachta zasztava

A magyar Olajfa

            A napokban több elemzésben olvashattuk, hogy a magyar parlament kisebb pártjai, amennyiben az európai parlamenti választásokon a küszöb alatt maradnak, a következő országgyűlési megmérettetésen a szocialistákkal közös listán indulnának. Az elképzelés mintáját az olasz balközép pártok Berlusconi – ellenes összefogása, az Olajfa szövetség, adja.

            Tény, hogy a kisebbségi kabinet a szabad demokraták és - vagy az MDF voksainak köszönhetően tud kormányozni, és az is igaz, hogy a kisebb pártoknak jelenlegi támogatottságuk miatt egyáltalán nem érdeke a Gyurcsány – kormány összeomlása, ezáltal az előrehozott választások kiírása. Ezért valószínűtlen, hogy a magyar Országgyűlés a Fidesz és a KDNP kezdeményezésére feloszlatná magát. Hasonlóan esélytelen a civil kezdeményezés nyomán a parlament feloszlatását célzó indítvány megszavazása a hétfői ülésnapon. A szabad demokrata képviselők voksa borítékolható, így aztán az MDF honatyái nyugodtan szavazhatnak igennel, megerősítve látszatellenzéki szerepüket.
            A Fidesz is inkább csak kommunikációs hasznot remél a bukásra ítélt javaslattól, az elmúlt napokban tovább mélyülő válság miatt a legnagyobb ellenzéki pártnak sem érdeke egy előrehozott választás. Ez még akkor is így van, ha a közvélemény – kutatások szerint egy most vasárnapi választáson a Fidesz toronymagasan győzne. Csakhogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében egy frissen mandátumot nyert kormány azonnal olyan szigorú megszorító lépések megtételére kényszerülne, amelyek súlyosan erodálnák társadalmi támogatottságát. A Fidesz jelenleg kivárásra játszik, azt remélve, hogy a Gyurcsány – kormány előbb – utóbb rákényszerül az elkerülhetetlen, de súlyos társadalmi feszültségeket kiváltó, költségvetési kiadáscsökkentés megtételére.
            Az nyilvánvaló, hogy a tavaszi ülésszak első napján a miniszterelnök által felvázolt program alkalmatlan a válság rövid távú kezelésére. Gyurcsány javaslatait még a baloldali liberális közgazdászok is bátortalannak, elkésettnek nevezik. Az elmúlt napokban ugyanis a régió devizáira nehezedő eladói nyomás, illetve a térség bankszektorát illető negatív hírverés, leminősítések – s ennek nyomán a bankpapírok tőzsdei zuhanása, újra a legsúlyosabb októberi napokra emlékeztető akut pénzügyi válság rémképét idézték fel Magyarországon. A súlyosan eladósodott, zsugorodó gazdaságú ország adósságcsapdába került, jelenleg a fizetésképtelenségtől csak az IMF készenléti hitele menti meg. A miniszterelnök időben elnyújtott, illetve a szocialista törzsszavazókat – első sorban az inaktív rétegeket – védő javaslatai a problémák hatékony kezelésére nem nyújtanak megoldást.
            A Reformszövetség által közzétett radikális kiadáscsökkentést sürgető csomagot a miniszterelnök dermesztőnek nevezte, újra kifejtve, hogy csak a társadalom által is elfogadott reformokat támogat. Mondhatnánk, Gyurcsány Ferenc megtanulta a leckét, hiszen a Fidesz tavalyi populista népszavazási kérdéseire adott válaszok jól leképezték a magyar választó ítéletét a baloldali – liberális koalíció reformnak nevezett ámokfutásáról. Ezekben a napokban újra fölmerült a miniszterelnök hiteltelenségének kérdése is, amely az őszi hónapokban háttérbe szorult. 
            Ma egyértelműnek tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc nem vállalja azokat az áldozatokat, amelyek kivezetnék az országot a jelenlegi mély gazdasági krízisből. A kérdés csak az: a zseniális taktikai érzékkel rendelkező kormányfő, mikor látja elérkezettnek az időt arra, hogy önmaga kezdeményezze a parlament feloszlatását, hogy a Fideszt kormánypozícióba kényszerítve a válságkezelésbe beleszorítsa. Egyidejűleg a már ma is az MSZP - vel tartó kis parlamenti pártok, országgyűlési jelenlétüket bebiztosítva, a baloldal szavazatait maximalizálva, közös listán indulnának a szocialistákkal. Ez lenne a magyar Olajfa.
            A Fidesz meg, ha tudja, megpróbálhatná eltakarítani a baloldal által összehordott csődtömeget. A társadalmi reakciók könnyen megjósolhatók: megnyugvásul szolgálhat a velejéig rendpárti magyar társadalomnak, hogy a rendőrség hasonló brutalitással tudja feloszlatni a szélsőbaloldali tüntetőket, mint a 2006 őszén tiltakozókat. Erre az Operaház előtt szombat este történtek kellő alapot biztosítanak.

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány válság


A bejegyzés trackback címe:

https://cziffra.blog.hu/api/trackback/id/tr8958874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása