HTML

Egy libkonzi naplója

Közélet egyéni szemmel, minden mennyiségben. A szubjektivitás garantált. Minden más kizárva.

Friss topikok

  • Paszternak: Cziffra úr, magácska ritkán ír, meg túlzásba sem viszi. Kár. Üdv, P. (2008.07.17. 00:43) Erdély a mi Koszovónk?
  • antal.daniel: Úgy tudom, hogy az ombudsman hivatalos neve az országgyűlési biztos, és nem pedig elnöki / királyi... (2007.07.08. 17:12) Csak így tovább, Elnök Úr!

Linkblog

2008.12.16. 21:05 cziffra plachta zasztava

Mi jön az őszödi paradigma után?

           Az utóbbi hetekben a magyar belpolitikában nagy horderejű változásoknak lehettünk szemtanúi. 2006 kora ősze óta a politikai közbeszéd középpontjában a kormány legitimációjának és a miniszterelnök hiteltelenségének kérdése állt. Ez volt az őszödi paradigma. A napjainkban már a gazdasági reálfolyamatokat is befolyásoló nemzetközi pénzügyi válság gyökeresen új helyzetet teremtett. A kisebbségben kormányzó Gyurcsány – kabinet legitimációs válsága egyszeriben lekerült a napirendről, a politizáló közvéleményt ma első sorban az foglalkoztatja, a miniszterelnök képes lesz-e megbirkózni a gazdasági válság Magyarországot érintő kihívásaival.

            A válság, amennyiben nem követnek el súlyos kommunikációs hibákat, mint a Mc Cain – stáb az Egyesült Államokban, világszerte erősíti a kormánypártokat, hiszen kényszerű összefogást teremt, szűkítve az ellenzék mozgásterét. A magyar baloldal, és személyesen Gyurcsány Ferenc, a válságnak köszönhetően egyfelől biztos lehet abban, hogy kitölti a teljes választási ciklust, másfelől esélyt kapott arra, hogy 2010-ben ne a legitimációs deficit legyen a meghatározó tényező a választásokon.
Politikai elemzők szerint Gyurcsány Ferenc az utóbbi két hónapban második miniszterelnöki ciklusának legjobb teljesítményét nyújtotta. Ősz elején még „béna kacsának“ látszott – még a kormány közeli bukása sem volt elképzelhetetlen, az emlékezetes vasúti katasztrófa kapcsán sokan már egy lelkileg megtört miniszterelnököt láttak maguk előtt. Az MSZP az őszi hónapokra, némileg kétségbeesetten, egy sikerkampányt tervezett – mondván a ciklus első felének megszorításain túl vagyunk, 2009 és 2010 már a gyarapodás esztendei lesznek. A pénzügyi válság szeptemberi hulláma egészen új helyzetet teremtett. A kormányfő kezdetben még a válság bagatellizálására törekedett, a „válság prófétájaként” kárhoztatta a fenyegető gazdasági krízist a kommunikációja középpontjába állító ellenzéket.
Az MDF elnökválasztási botránya és az UD Zrt. ügye is a kormány szándékainak kedvezett, hiszen elterelte a közvélemény figyelmét a Magyarországot rövid időn belül súlyosan érintő pénzügyi válságról. A kommunikációs fordulat akkor következett be, amikor a vezető tőzsdei papírok és a forintárfolyam drámai zuhanása mindenki előtt nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar gazdaság súlyos helyzetbe került. Gyurcsány jó érzékkel vette át a válság tematizációját az ellenzéktől, zavarba hozva ezzel annak vezető erejét, a Fideszt. A kormányfő kommunikációs stratégiája az utóbbi hetekben két fontos pilléren alapszik. Először is saját személyét emeli a válság megoldásának letéteményesévé – mondván csak a kormánypártnak van a nemzetközi pénzügyi szervezetek által is elfogadott válságkezelési programja, a Fidesz ezzel mindmáig adós maradt. Másfelől a kormányfő a válság megoldását célzó intézkedések során a politikai felelősség szétterítésére törekszik, lépten – nyomon konzultációt, nemzeti csúcsot sürget. Az ellenzék egy ilyen kezdeményezésre politikailag kifizetődő választ nehezen tud adni, ha elmegy, részt vállal a megszorítások iránti felelősségből, ha visszautasítja a felkérést, a nemzeti egység felrúgójának kellemetlen szerepébe kerül.
A kormány sikeres válságkommunikációja, s a Fidesz elbizonytalanodása, jól látható a politikai rokonszenv-nyilvánítások trendjében. A legnagyobb ellenzéki párt még mindig tetemes előnnyel vezet, de a két nagy párt közti különbség az utóbbi hónapokban szignifikánsan csökkent. Az őszödi paradigmát követően a döntő kérdés az, kinek dolgozik az idő? Gyurcsánynak, aki végre nemcsak kommunikációs képességeit csillogtatja, hanem kivezeti az országot a részben általa előidézett gazdasági krízisből? Esetleg Orbánnak, aki 2009-ben a szocialisták összeomlására számít, hiszen kommunikációval csak rövid távú előnyöket lehet szerezni, a várhatóan borús gazdasági realitások elsöprik a kormány maradék támogatottságát is?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fidesz gyurcsány válság


A bejegyzés trackback címe:

https://cziffra.blog.hu/api/trackback/id/tr25826948

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.12.21. 20:10:49

Gazdasági ki mit (nem) tud - az Alternatíva pénzügyi válságról szóló utcai felmérése, karácsony előttA gazdasági világválság ürügyén lapunk összeállított egy rövid kérdéssort, amely az átlagember alapvető gazdasági tájékozódottságát és tárgyi tudását hiva…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása